Моля изчакайте, страницата се зарежда

Ако страницата все още не се показва кликнете тук

ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители    Регистрирайте сеРегистрирайте се   ГалерияГалерия  ПрофилПрофил   СъобщенияСъобщения    ВходВход 

Създаване на картинка.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Българският GIMP портал -> Уроци
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
troqnec
Нов

Точки: 0
Местожителство: Русе

Не е публикувал уроци

МнениеПуснато на: Сря Юни 10, 2009 12:03 pm     Отговорете с цитат

Ето и каквоо ще се пробваме да направим:

Здравейте и добре дошли в моят първи Gimp урок (ползвам урока на Jacob Philpott публикуван на www.gimp-tutorials.net) Съжалявам ако имам допуснати грешки но това го пиша след 9 часов работен ден. Ок сега по темата, ще ви покажа как да създадем това изображение:
В случай че имате проблеми с намирането на инструментите ползвани в урока ще ви улесня че се намират всички в това меню smile

Стъпка 1
Първо правим нов image. Аз правя моя с 500x647px и 300ppi. След това правим нов прозрачен слой (ctrl+shift+N). Използвайки Paths Tool, който се намира в “toolbox”. създаваме обикновена траектория:

Пояснение: Кликнете с левия бутон на мишката веднъж в горния ляв ъгъл на image-a. После на око кликнете втори път в средата като вече задържате левия бутон и без да го пускате провлачвате надоло докато се получи картинката по долу. Накрая пускате бутона и кликвате пак с левия бутон отдолу вдясно на image-a.

Стъпка 2
Отидете в Paintbrush Tool и изберете четка с тези настройки:

Влезте в Brushes Dialog (Shift+Ctrl+B) и на четката направете and spacing между 5 и 9.Аз лично избрах 7.

Стъпка 3
Отворете Paths Dialog и кликнете с десния бутон на мишока върху 'Unnamed' траекторията която създадохне по рано. Изберете "Stroke Path" с следните настройки:

Стъпка 4
Отидете на Filters>Distorts>Polar Coordinates и ползвайте следните настройки:

Стъпка 5
Отидете в Filters>Distorts>Wind и изберете следните настройки:

Стъпка 6
Повторете Polar Coordinates филтъра но този път използвайте следните настройки:

Стъпка 7
Направете нов прозрачен слой (ctrl+shift+N) и използвайте Ellipse Select Tool, направете окръжност и я поставете на изчанчената траектория която създадохме.create a circle selection that looks like it naturally fits in the bottom curve of the path:

Пояснение: В опциите на Ellipse Select Tool проверете дали е сложена отметката на : Aspect ratio" и нагласете 1:1. За всеки случай просто ресетнете настройките по подразбиране и тогава сложете отмеетката smile

Стъпка 8
Изберете Blend Tool с следните настройки:

Кликнете с левия бутон на мишката вдясно и малко извън окръжността и издърпайте без да пускате бутона от другата страна на окръжността за да създадем градиента.

Стъпка 9
В диалоговия прозорец Layers Dialog, преместете слоя с окръжността под слоя с траекторията. Просто го придърпайте с левия бутон на мишката под другия слой smile Използвайте по близък zoom и като използвате Eraser Tool изтрийте частите на траекторията които покриват окръжността както е показано на картинката.

Стъпка 10
Отидете на “background layer” и с Rectangle select tool изберете целия image. След това с същите настройки на Blend Tool, както на окръжността направете проста градиента.от горе вляво надолу по диагонала вдясно.

Стъпка 11
Скрийте background layer-а като кликнете върху “окото” след това Edit>Copy Visible и тогава Edit>Paste. В диалоговия прозорец на слоевете Layers Dialog десен клик върху "Floating Selection" и избираме "New Layer". Накрая скрийте двата видими слоя и направете отново видим background layer-а.

Стъпка 12
Дублирайте още няколко пъти основния слой. Аз им промених размерите с десен бутон върху съответния слой и избирам “Scale layer”, а завъртането под някакъв градус го правя от менюто “Layer” и избирам “transform”.

Та аз получих това:

Различни интерпретации с цветове и други инструменти оставям на вашето въображение. Надявам се да съм бил полезен на някой. Лек и спорен ден от мен smile

my Desktop... smile
http://free.hit.bg/snapshots/slack/slackware-12.0-final2.jpg
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Админ
Баш майстора

Точки: 118
Местожителство: Бургас

Уроци: 14

МнениеПуснато на: Сря Юни 10, 2009 2:11 pm     Отговорете с цитат

Много интересно се получава smile Добре ще е и ако отиде в уроците в страницата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
troqnec
Нов

Точки: 0
Местожителство: Русе

Не е публикувал уроци

МнениеПуснато на: Сря Юни 10, 2009 3:01 pm     Отговорете с цитат

Ами да ти кажа чесно ..не искам да го виждам повече тоя урок smile . Правих го на нетбука ми и беше истинско наказание ...затова и ползвах оригиналните картинки, а не мои снапшотове...има и още няколко стъпки в оригиналния урок за подобряване на цветовете ама аз се предадох smile иначе се радвам, че съм тук и ще се запозная с нови френдове tongue открих си и бая правописни грешки...ако някой му се занимава да ги оправя и да го качи като урок ок..не е нужно да ми иска позволението smile

my Desktop... smile
http://free.hit.bg/snapshots/slack/slackware-12.0-final2.jpg
Върнете се в началото
total4o
Нов

Точки: 3

Не е публикувал уроци

МнениеПуснато на: Нед Окт 18, 2009 8:51 pm     Отговорете с цитат

smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Българският GIMP портал -> Уроци Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Българският GIMP портал RSS теми

Влезте в Администраторския Панел